Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul râului Bâsca Mare, într-un cătun cu 17 unități de cazare, ai parte de o experiență autentică: aer curat, rețete gustoase cu ingrediente locale, viața printre animale și ateliere tradiționale.
Am povestit cu Valerica Dincă, co-fondator, despre slow food, ingrediente făcute în casă și secretele din bucătăria Fermei de sub Penteleu.
Care este povestea Fermei? Cum a început totul?
La început a fost dorința noastră de a avea un loc rupt de lume în care să ne retragem la sfârșit de săptămână pentru a ne încărca bateriile. Odată cu nașterea primului nostru copil, Toma, am vrut să avem colțul nostru de rai în care să îl deprindem cu cele tradiționale, cu viața la țară, înconjurați de natură și de animale.
Așadar am început construcția primei case. Atunci am decis să vindem terenul de lângă București pe care îl aveam și să ne apucăm de construit o casă la munte, în anul 2010.
Cum ați ajuns în zonă și cum era cătunul în care sunteți astăzi?
Acest loc l-am găsit în drumețiile noastre de prin 2007, atunci când exploram munții Buzăului. După 6 weekenduri în zonă, am ajuns și la Gura Milii. Gura Milii era pe vremuri un cătun izolat, uitat de lume, din comuna Gura Teghii. De-a lungul vremii, a fost părăsit de cei care și-au dorit o viață diferită, la oraș. În 2007, când am ajuns în acest loc la Gura Milii mai erau doar 2 locuitori, o familie de săteni care își aveau casa pe malul râului Bâsca Mare. După ce s-au stins și aceștia, am cumpărat casa lui Nea Ionică și am restaurat-o. În prezent poate fi închiriată în circuitul turistic al Fermei de sub Penteleu.
Care a fost primul fel de mâncare/ meniu de la Fermă?
În 2015 când am avut primii turiști, am fost cuprinși de emoții. Nu aveam decât dorința de a face lucrurile în mod deosebit, de a fi gazde ospitaliere. Am oferit bucate tradiționale de la început și ne-am dorit să avem ingrediente locale, chiar din Fermă. Ani de zile am ținut grădina mare, animale multe.
Ciorba de perișoare, ciorba de pasăre cu tăiței de casă, sărmăluțe, ostropel, carne la garniță cu mămăliguță sunt câteva exemple din primul meniu care se servesc și în prezent și sunt foarte apreciate de oaspeții noștri.
Ce se întâmplă la Fermă? Ce este inedit?
Într-o gospodărie țărănească se întâmplă multe lucruri, ziua începe devreme și se termină târziu, mai ales atunci când avem oaspeți.
Avem grijă de animale, ne ocupăm de turiști, sa fie acomodați în căsuțe curate și dichisite, organizăm diferite ateliere amintind de meșteșuguri vechi, și nu în ultimul rând punem pe masă tot ce avem mai bun în bătătură.
Inedit cred că este faptul ca într-un loc atât de sălbatic oamenii găsesc în același loc ingredientele vieții rurale împletite cu confortul cu care sunt obișnuiți. Aici intervine o muncă asiduă, pe care soțul meu o duce de 13 ani. Locul a fost lipsit de electricitate, telefon și tot ce înseamnă logistica necesară desfășurării unei activități turistice.
Cum ați ajuns la meniul pe care îl aveți? De unde sunt rețetele?
Am încercat să nu ne abatem prea mult de la tradiții. Ne-am gândit la oamenii care ne calcă pragul, ce și-ar dori să mănânce într-un loc ca al nostru. Ce mâncam noi la bunici a fost punctul de plecare. Rețetele sunt de la bunicile noastre și de la mamele noastre pe care le sunăm și prin telefon ne aminteau ingrediente, procese, etc. Sigur, trebuie să recunosc meritele persoanelor cu care am colaborat, persoanele care au lucrat la bucătărie și sunt de aici din împrejurimi.
Ce preparate se regăsesc în meniu?
Meniul este conceput astfel încât să valorificăm ceea ce producem și ce putem oferi pe plan local. Astfel avem preparate care conțin brânză, carne, ouă din Fermă.
Pentru micul dejun pregătim platouri cu brânzeturi produse la noi, platouri cu bunătăți din carne (șuncă, mușchi de porc, babic, ruladă curcan, pastramă de vită etc.), gemuri și dulcețuri homemade, griș cu lapte sau tăiței cu lapte, omlete cu legume.
La prânz, servim supe delicioase pentru copii (supă de găluști, de pasăre cu tăiței, supe creme), dar și ciorbe, atât de îndrăgite de adulți, cum ar fi ciorba de fasole cu ciolan, ciorba de pipote de rață, ciorba de cartofi cu tarhon etc.
Ca și fel principal se regăsesc tocănițele copilăriei, ostropel, sărmăluțe în foi de varză sau vită, șnițele de vită, ciulama de curcan cu ciuperci, mâncare de ghebe, etc.
Cum v-a venit ideea de a face produse lactate?
Înainte de a face turism, am gândit spațiile de acolo pentru o Fermă de capre. Este un vis din copilărie al lui Alexandru. Așadar, am cumpărat 300 de capre și am început lucrul cu Ferma. Urma să vindem produsele în băcănii din București. Anumite circumstanțe ne-au făcut să ne răzgândim, iar gândul că o Fermă turistică s-ar potrivi mai mult cu ceea ce ne dorim nu ne-a mai dat pace. Așadar, am regândit spațiile și le-am adaptat noului proiect de Ferma turistică în care oaspeții să aibă pe masă ceea ce producem.
Ce producători din zonă aveți?
Am încercat să cunoaștem și alți producători din zonă, suntem în legătură cu Asociația Slow Food Buzău și de acolo am mai aflat și de alți producători.
Avem colaborări cu producători de suc de mere, producători de bere artizanală, mied (bere cu miere), producători de miere, fructe de pădure, crescători de găini pentru ouă.
Ce preparate speciale de sezon gătiți?
Preparatele de sezon pe care le avem sunt chiar speciale. Ținem cont de sezonalitate atunci când schimbăm meniul și avem primăvara tocană de urzici, ciorbă de lobodă, salată de păpădie, leurdă, vara avem și preparate mai ușoare cum ar fi supa rece de iaurt cu castravete, supa cremă de mazăre e un deliciu, crema de brânză de capră cu leuștean, păstăi cu usturoi, toamna vestitele ghebe gătite ca și tocană, pastramă de oaie, capră, gătim iepure, ied la ceaun, etc.
Cine gătește la Fermă? Cine sunt angajații de la Fermă?
În bucătărie avem personal din zonă, doamne foarte harnice și gospodine. Pe lângă meniu, ele fac și conserve, pun murături, pregătesc pentru iarnă fructe și legume la congelator, etc.
Personalul de la Fermă, pe lângă bucătărie, vine tot din satele învecinate. S-au adus unii pe alții și echipa funcționează destul de bine. Colegii noștri sunt persoane responsabile, cu ajutorul lor am ajuns unde suntem. Îmi place că și ei simt că fac parte din echipă și sunt apreciați de oaspeții noștri.
Ce bem la Fermă?
Oferim oaspeților noștri un meniu de băuturi destul de variat, ținând cont de zona în care ne aflăm. Avem siropuri naturale făcute de noi, limonadă, suc natural de mere, o selecție de vinuri preponderant din zona Dealu Mare, bere artizanală și Mied produse în Buzău, ceaiuri din plante medicinale adunate de noi, cafea de specialitate. Ar trebui să amintim și afinata și țuica cu care ne servim oaspeții de „bun venit!”.
Care sunt planurile de viitor pe partea gastronomică?
Avem în minte să nu ne depărtăm de la ingredientele naturale, de la tradiții. Să avem preparate simple și cu gust, care să ne ducă cu gândul la mâncarea bunicilor.
Cum arată meniurile de evenimente la Fermă?
Pentru evenimentele pe care le-am organizat, am ținut cont de ceea ce și-au dorit oaspeții. Am organizat platouri reci și calde cu aperitive pentru care am primit felicitări. Pentru evenimente, putem face și preparate mai deosebite, cum ar fi sărmăluțe în viță cu piept de rață, grătare, păstrăv din zonă la cuptor, friptură de vită la cuptor cu ierburi aromatice. Tot pentru evenimente, putem colabora cu o doamnă cofetar din zona noastră care face niște torturi deosebite.
Mai multe detalii despre fermă aici. Interviu de Alexandra Bujeniță Fotografii din arhiva Fermei de sub Penteleu