Ciorbă săsească de mere

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de “Mama Gerda” – Gerda Gherghiceanu – Slow Food Viscri / Viscri 22

Un exemplu tare bun de rețetă săsească veche, care amestecă gusturi și arome, cărnuri și fructe; o zamă autentică transilvăneană, din ce în ce mai rar întâlnită în prezent.

Ingrediente

• ½ kg oase de porc
• 2 rădăcini pătrunjel
• 1 morcov
• 1 ceapă
• 1 țelină
• 1,5 kg mere acrișoare de casă
• 1 ou
• 1 lingură rasă de făină
• 1 linguriță oțet
• 1 legătură pătrunjel
• sare și piper

Indicații

1Se pun oasele de porc la fiert. Când sunt fierte, se strecoară, se păstrează zeama. O parte dintre zarzavaturil tăiate mărunt (jumătate de țelină, 1 pătrunjel, ceapa, morcovul) se pun la fier în zeama păstrată.

2Când zarzavaturile sunt aproape fierte, se adaugă merele tăiate cubulețe Se ia de pe foc și se mai lasă cam 15 minute să se odihnească, timp în care se adaugă cealaltă jumătate de țelină tăiată în 3 și pătrunjelul rădăcină tăiat bucăți.

3După 15-20 minute se scot și se dreg cu un ou, făină și o linguriță de oțel Se adaugă și carnea de pe oase tăiată mărunt.

4La servire se presară pătrunjel verde. Se servește caldă, cu smântană de casă lângă.

Ciorba saseasca de mere

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This