Rețetă de “Mama Gerda” – Gerda Gherghiceanu – Slow Food Viscri / Viscri 22
Un exemplu tare bun de rețetă săsească veche, care amestecă gusturi și arome, cărnuri și fructe; o zamă autentică transilvăneană, din ce în ce mai rar întâlnită în prezent.
Ingrediente
• ½ kg oase de porc
• 2 rădăcini pătrunjel
• 1 morcov
• 1 ceapă
• 1 țelină
• 1,5 kg mere acrișoare de casă
• 1 ou
• 1 lingură rasă de făină
• 1 linguriță oțet
• 1 legătură pătrunjel
• sare și piper
Indicații
1Se pun oasele de porc la fiert. Când sunt fierte, se strecoară, se păstrează zeama. O parte dintre zarzavaturil tăiate mărunt (jumătate de țelină, 1 pătrunjel, ceapa, morcovul) se pun la fier în zeama păstrată.
2Când zarzavaturile sunt aproape fierte, se adaugă merele tăiate cubulețe Se ia de pe foc și se mai lasă cam 15 minute să se odihnească, timp în care se adaugă cealaltă jumătate de țelină tăiată în 3 și pătrunjelul rădăcină tăiat bucăți.
3După 15-20 minute se scot și se dreg cu un ou, făină și o linguriță de oțel Se adaugă și carnea de pe oase tăiată mărunt.
4La servire se presară pătrunjel verde. Se servește caldă, cu smântană de casă lângă.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.