Interviu-fulger cu Oana Irina Coantă/ Bistro de l’Arte

Bucataria s-a nascut la sat

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Ateliere de mestesuguri traditionale in via de la Tohani

Începând din 6 iulie, Tohani Romania deschide Comunitatea Evadaților Urbani cu o serie specială de evenimente culturale: ateliere de meșteșuguri și...

O duminică gastronomică Sloveno-Transilvăneană în Viscri: prânz cu 3 chefi invitați

Viscri 32 pregătește o experiență culinară unică "6 Hands Lunch" în pitorescul sat Viscri pe 29 octombrie 2023, 13:00 - 17:00.Găzduit...

Cum arată meniul de la Ferma de sub Penteleu – interviu cu Valerica Dincă

Tocană de ghebe, sarmale, chifteluțe marinate, mâncare de urzici, cârnați de Pleșcoi, brânzeturi, cărnuri și dulcețuri făcute la fermă. Pe malul...

Viața unui bucătar pare ruptă din Rai. Gătești, guști, mănânci și pleci fericit acasă. Oare chiar așa? Oana Irina Coantă de la Bistro de l’Arte/ Brașov ne spune, în câteva cuvinte, cum gătitul nu-i o pasiune, ci o meserie.

Ce voiai să fii când erai mică? Nu aveam nici un plan. Eram la fel de focusată ca acum pe prezent, adică nu mă gândeam nici la ziua de mâine. Luam fiecare zi cum venea și problemele era legate doar de joacă, furat de corcodușe și chiulit de la școală.

Când a apărut pasiunea pentru gătit? Nu-i o pasiune. E o meserie. Dacă mă pui mâine să zugrăvesc îmi voi petrece mult timp învățând asta ca să o fac bine. S-a nimerit să nu îmi placă ce găteau bucătarii la începuturile bistroului și m-am apucat de asta, cu sârg.

Cine gătea cel mai bine la tine în familie?
Nimeni în mod special. Toată lumea era mediocră spre decentă. Se găteau chestii clasice, semi-comuniste, cu accente sezoniere sau mai pe lux când aveau cu ce. Unele erau chiar nereușite, mi-am dat seama mai târziu.

Care sunt rețetele tale preferate? Ce îți place ție să mănânci?
Eu mănânc orice e comestibil, uneori și ce nu e, ca să testez. Poa’ să fie pită cu unt și ridichi sau foie gras cu trufe, important e să fie de bună calitate.

Ce nu îți place să gătești? De ce?
Nu mă feresc de nimic dar evit zonele la care nu mă pricep. Nu prea fac pâine, deserturi de cofetărie. Eu sunt bucătar, nu patiser, cofetar sau brutar. Fac de toate acasă sau la bistro – serii mici – dar rămân fidelă meseriei de bucătar.

Ce crezi că ar trebui să știe oamenii care mănâncă la Bistro?
Că ne străduim. Si, că putem greși. Că gusturile nu se discută, deci nici ale noastre. O mâncare poate să ne placă nouă mult și lor nu Asta nu însemnă că mâncarea e proastă ci doar că nu s-a potrivit cu gustul lor. Că gătim cu ingrediente locale scumpe. Că nu ne uităm la prețul ingredientelor ci la calitate.

Recomandă o carte pentru pasionații de gătit/ sau un chef.
Nu aș putea. Fiecare cu nivelul lui de pregătire. Eu citesc cărți tehnice, alea-s pentru profesioniști. La fel cu bucătarii. Nici nu îi prea știu pe nume pe ăia mari. Îi cunosc pe la evenimente sau jurizări dar interacționăm profesional. Altfel, cred că cei care gătesc acasă ar trebui mai degrabă să învețe mici chestii tehnice – Gabriela Berechet are o carte bună pentru bucătari și ar fi bună în orice casă.

2 sfaturi pentru o lume mai bună.
Hahaha. N-am. Lumea e bună deja, depinde cum te poziționezi.

Bucătăria românească în 3 preparate.
Zămuri. Tocănuri. Gătit îndelung (adică, nu există NICI O mâncare în bucătaria românească pe care să o putem încadra la gătit rapid).

CHESTIONAR

La ora 7 seara sunt acasă, cel mai des.
Mirosul meu preferat din bucătărie este de usturoi și chimion pudră.
Am descoperit că dacă taci și privești fioros e mai rău decât dacă spui ceva.
Locul meu preferat din casă este balconul care dă spre Brașov.
Mâncarea mea preferată este tot ce e bine gătit, mai ales zămurile.
Băutura mea preferată este siropul de soc.
Când ies „în oraș”, ajung la bistro sau, la bancă. Nu prea ies de fapt, poate la o cafea pe la prietenii din Breaslă.
Animalele noastre de casă sunt trei pisici și doi câini. Unii mai abuzatori ca alții, câinii la cerșeală de sentimente și satanele feline cu pretenții la mâncare și distrus de tapițerii.

Interviu de Alexandra Bujeniță
Foto: arhiva instagram oana_coanta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

Ce este un atelier de cupaje?

Atelierul de cupaje, susținut de Ștefan Timofti, somelierul Cramei APOGEUM, oferă ocazia de a afla detalii inedite despre vinul emblematic al...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cea mai spectaculoasă decorațiune de Crăciun din Transilvania: o fuziune de lux discret, tradiție și artă

Swissôtel Poiana Brașov aduce un omagiu Crăciunului printr-o instalație decorativă impresionantă, ce îmbină strălucirea sărbătorilor cu inspirația din patrimoniul local. În...

2 Women Chefs & Guests/ Ultimul brunch de la Viscri 32

Duminică, 11 decembrie, Viscri 32 închide sezonul de anul acesta cu un Brunch special cu ingrediente locale și rețete transilvănene reinterpretate semnate de Oana Coantă și Mara-Elena Oană.

More Recipes Like This