Supă rece de căpșuni cu mălai dulce

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Melinda Teohari – Paninaro Chef, București

Eu sunt jumate unguroaică și jumate româncă. Așa că m-am bucurat în copilărie de ambele bucătării️. Bunica unguroaică îmi făcea supă rece de cireșe cu coleșă (mămăligă) tare. Iar cealaltă bunică, cea de pe Valea Izei îmi făcea chisăliță. Eu o să vă dau o rețetă inspirată din cele două preparate, dar cu căpșuni nu cu cireșe.

Ingrediente

Pentru supa de căpșuni

500 Gr căpșuni blendate bine 

3 fire de tarhon

1 mână de mentă

Zahăr după gust

30 ml smântână lichidă – opțional

Pentru mălai dulce

500 ml de lapte

100 Gr de făină de mălai

1 praf de sare

1 lingură de zahăr

30 Gr de unt

100 gr de urdă

50 Gr de smântână lichidă 

Indicații

1Căpșunii ii spălați bine, îndepărtați frunzele și apoi ii blendați bine de tot. Îi puneți într-o cratiță împreună cu zahărul, menta și tarhonul și îi dați în clocot vreo 5 minute. Opriți focul și îi lăsați un pic la infuzat până faceți mălaiul. Într-un blender puneți smântâna lichidă împreună cu urda și blendați până iese o cremă groasă.

2 Pregătiți un vas cu margini ridicate ca să turnați mălaiul când e gata. Să îl ungeți cu un pic de ulei pe fund. O să vă fie mai ușor să scoateți feliile de mălai. Într-o oală puneți la fiert laptele împreună cu zahărul și sarea iar când începe să dea in clocot turnați treptat mălaiul. Amestecați tot timpul că există riscul să se prindă de fundul oalei din cauza laptelui. Când mălaiul e aproape fiert turnați compoziția de urdă și amestecați bine până se încorporează. Gustați și asezonați daca mai e cazul. Luați oala de pe foc și cât încă e fierbinte vărsați toată compoziția in vasul pregătit în prealabil iar cu o spatulă nivelați pe toată suprafața vasului. Acoperiți cu folie de contact. Adică cu folie alimentară direct pe suprafața mălaiului că să evitați să se formeze crustă. Lăsați la răcit.

3Strecurați căpșunii printr-o sită deasă. Adăugați smântână lichidă dacă vreți, e foarte bună și fără, omogenizați și mai adăugați zahăr dacă e cazul. Eu o prefer mai acrișoară.

4Într-un bol așezați o felie de mălai și turnați supa de căpșuni peste până în buza feliei de mălai. Ornați cu felii de căpșuni și o frunză de mentă sau cu căpșuni macerate in zahăr cu mentă sau cu dulceață de căpșuni. Merge perfect cu toate cele de mai sus. E bună rece, dar dacă nu mai aveți răbdare îi la fel de delicioasă și caldă.

Supa de capsuni - Melinda

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This