Rețetă de Melinda Teohari – Paninaro Chef, București
Eu sunt jumate unguroaică și jumate româncă. Așa că m-am bucurat în copilărie de ambele bucătării️. Bunica unguroaică îmi făcea supă rece de cireșe cu coleșă (mămăligă) tare. Iar cealaltă bunică, cea de pe Valea Izei îmi făcea chisăliță. Eu o să vă dau o rețetă inspirată din cele două preparate, dar cu căpșuni nu cu cireșe.
Ingrediente
Pentru supa de căpșuni
500 Gr căpșuni blendate bine
3 fire de tarhon
1 mână de mentă
Zahăr după gust
30 ml smântână lichidă – opțional
Pentru mălai dulce
500 ml de lapte
100 Gr de făină de mălai
1 praf de sare
1 lingură de zahăr
30 Gr de unt
100 gr de urdă
50 Gr de smântână lichidă
Indicații
1Căpșunii ii spălați bine, îndepărtați frunzele și apoi ii blendați bine de tot. Îi puneți într-o cratiță împreună cu zahărul, menta și tarhonul și îi dați în clocot vreo 5 minute. Opriți focul și îi lăsați un pic la infuzat până faceți mălaiul. Într-un blender puneți smântâna lichidă împreună cu urda și blendați până iese o cremă groasă.
2 Pregătiți un vas cu margini ridicate ca să turnați mălaiul când e gata. Să îl ungeți cu un pic de ulei pe fund. O să vă fie mai ușor să scoateți feliile de mălai. Într-o oală puneți la fiert laptele împreună cu zahărul și sarea iar când începe să dea in clocot turnați treptat mălaiul. Amestecați tot timpul că există riscul să se prindă de fundul oalei din cauza laptelui. Când mălaiul e aproape fiert turnați compoziția de urdă și amestecați bine până se încorporează. Gustați și asezonați daca mai e cazul. Luați oala de pe foc și cât încă e fierbinte vărsați toată compoziția in vasul pregătit în prealabil iar cu o spatulă nivelați pe toată suprafața vasului. Acoperiți cu folie de contact. Adică cu folie alimentară direct pe suprafața mălaiului că să evitați să se formeze crustă. Lăsați la răcit.
3Strecurați căpșunii printr-o sită deasă. Adăugați smântână lichidă dacă vreți, e foarte bună și fără, omogenizați și mai adăugați zahăr dacă e cazul. Eu o prefer mai acrișoară.
4Într-un bol așezați o felie de mălai și turnați supa de căpșuni peste până în buza feliei de mălai. Ornați cu felii de căpșuni și o frunză de mentă sau cu căpșuni macerate in zahăr cu mentă sau cu dulceață de căpșuni. Merge perfect cu toate cele de mai sus. E bună rece, dar dacă nu mai aveți răbdare îi la fel de delicioasă și caldă.
