Înturnat din ușa stânii

Bucataria s-a nascut la sat

Interviu fulger cu Bogdan Doltu/ Moșia Corbeanca

Bogdan Doltu folosește ingredinte corecte și de calitate la Moșia Corbeanca și se joacă mult la grătar și la afumătoare mai...

Interviu fulger cu Andrei Chelaru

Andrei Chelaru are o obsesie pentru pizza de când era mic și se uita la țestoasele ninja. Îi place să mănânce...

Interviu fulger cu Alexandru Dumitru/ Anika

Alexandru Dumitru a crescut la țară și voia să fie brutar mai ales pentru popularitatea de la magazinul din sat. A...

Interviu fulger cu Mădălina Șanta/ Szikra

Mădălina Santa investește multă pasiune, ambiție, nopți nedormite și ingrediente curate în preparatele de la Szikra. Citește multe cărți de gătit...

Rețetă de Mihai Toader – Freelance Chef, Culegător de rețete și tradiții – Fragmente

O rețetă veche culeasă de pe Valea Sebeșului, o zonă încă bogată în stâne și tradiții ciobănești. Înturnatul din ușa stânii are nevoie de doar patru ingrediente.

Ingrediente

• 3 litri smântână
• 300 g caș copt sau maturat
• Pâine densă, veche și uscată, aprox. 1 kg
• sare, după gust, în funcție de salinitatea cașului

Indicații

1Este foarte importat ca acest preparat ciobănesc să fie gătit afară, într-un ceaun, la foc deschis. Fumul are un rol important în aroma finală a preparatului.

2Așadar, se pune smântâna la fiert împreună cu sarea. După ce a dat în fiert se adaugă pâinea ruptă la mână și se lasă la fiert până se încorporează uniform. La final, se dă ceaunul de pe foc și se adaugă cașul copt tăiat mic pentru a se topi mai rapid.

3Se servește pe loc, extrem de rar sau aproape niciodată în restaurante, cel mai adesea pe dealuri, în aer liber sau în adăpostul ciobanului dacă e vremea tare urâtă.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cum a fost la Transilvanian Brunch la Viscri 32 (galerie foto)

Adieri de vară în livadă, cântece și voie bună, păpădii suflate de vânt pe deal, clinchete de clopote în depărtare și...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This