Înturnat din ușa stânii

Bucataria s-a nascut la sat

Criț – o plimbare video

Satul Criț se află în între cele două centre turistice Sighișoara și Brașov și între satele Bunești și Saschiz. Este un...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția I

Cărticica Bucate de prin sate adună povești, gusturi și obiceiuri uitate și este un fel de a arăta că mâncarea nu este...

Lucicoș / Lucskos

Rețetă de Mara Elena Oană - Slow Food Viscri / Viscri 32 - White Barn & Blue House

Rețetă de Mihai Toader – Freelance Chef, Culegător de rețete și tradiții – Fragmente

O rețetă veche culeasă de pe Valea Sebeșului, o zonă încă bogată în stâne și tradiții ciobănești. Înturnatul din ușa stânii are nevoie de doar patru ingrediente.

Ingrediente

• 3 litri smântână
• 300 g caș copt sau maturat
• Pâine densă, veche și uscată, aprox. 1 kg
• sare, după gust, în funcție de salinitatea cașului

Indicații

1Este foarte importat ca acest preparat ciobănesc să fie gătit afară, într-un ceaun, la foc deschis. Fumul are un rol important în aroma finală a preparatului.

2Așadar, se pune smântâna la fiert împreună cu sarea. După ce a dat în fiert se adaugă pâinea ruptă la mână și se lasă la fiert până se încorporează uniform. La final, se dă ceaunul de pe foc și se adaugă cașul copt tăiat mic pentru a se topi mai rapid.

3Se servește pe loc, extrem de rar sau aproape niciodată în restaurante, cel mai adesea pe dealuri, în aer liber sau în adăpostul ciobanului dacă e vremea tare urâtă.

Rețeta de mai sus face parte din cărticica „Bucate de prin sate” editată în 2019 cu ocazia festivalului gastronomic Imbold Nativ. Cărticica poate fi descărcată gratuit aici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Articole Recente

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

Transilvania – un compendiu gastronomic

Patrimoniul cultural imaterial se referă la expresii vii ale patrimoniului care includ, dar nu se limitează...

Cartea BUCATE DE PRIN SATE – ediția II

Cărticica Bucate de prin sate ediția II conține preparate culese sau inspirate de folclorul gastronomic transilvănean și este o continuare a ediției...

Meșendorf cheese – plimbare video prin fermă

Secretul unei brânze maturate este calitatea laptelui și igiena zonelor de producție și maturare. Oana și Adrian...

EcoBrunch – Țara Dornelor

19 septembrie 2020 11 AM – 3:30 PM - Comuna Panaci, Suceava Brunch în destinația de ecoturism...

More Recipes Like This